Helofytenfilter: waterzuivering met planten

In samenwerking met de Wageningse start-up Muuras VOF is in 2022-2023 een verticaal Helofystenfilter systeem ontwikkeld en getest. Voor deze opstelling is het groene wand-systeem van Greenwave Systems gebruikt.

In dit systeem zijn vochtminnende planten gebruikt, zoals munt. Bovenaan wordt er water ingegoten (grijs water, met urine en kraan/douchewater), dat door drie lagen planten gaat. Er wordt getest met verschillende sterk doorlatende substraten zoals boomschors of schelpen. Het gezuiverde water verzamelt zich onderaan in een bak waar het getest wordt. De conclusie: dit water was geschikt voor stedelijk hergebruik en landbouwtoepassing.

Deze testopstelling is een samenwerking met HAL Larenstein en Stenden HS in Leeuwarden en de Wageningse start-up genaamd MuurAs. Deze studenten konden met behulp van een ontwikkelsubsidie (KIEM) aan de slag, waarbij de scholen dit uitvoeren vanwege hun ruime kennis en ervaring met watertechniek en hydrologie. Greenwavesystems leverde hierin een belangrijke bijdrage, met onder meer risicoanalyse van de proefopstelling, en materialen-, substraat- en plantenkennis.

Op het marineterrein in Amsterdam was dit systeem een tijd live te zien.

Centrale Bibliotheek Alphen a/d Rijn – 2020

In mei 2017 werd Huib Sneep met zijn bedrijf Greenwave Systems dat groene wanden maakt, betrokken bij het ontwerp voor een nieuwe Bibliotheek van Alphen aan den Rijn. Dit resulteerde vier jaar later in twee prachtige groene gevels en een enorme, weelderige patio-tuin. 

De weelderige patio ontworpen door Huib Sneep, is het hart van de parkeergarage. De tuin van 160 vierkante meter bevindt zich op het dak van de nieuwe bibliotheek. 

In mei 2020 werd het groen aangelegd, en sinds die tijd onderhoudt Huib de patio. Een jaar na aanleg is de daktuin al in volle groei en bloei. Ook midden in de winter, in december 2022 is het een groene oase. Architect Common Affairs uit Amsterdam spreekt vol lof over de “weelderige binnentuin” die er volgens hen “geweldig uitziet”. 

Lees meer over de groene gevels van de Bibliotheek op www.greenwavesystems.nl

Over Greenwave Systems

Vanuit mijn fascinatie voor groeiplaatsen stelde ik mijzelf – ergens in 2009 – de vraag ‘hoe kun je een plant aan een muur op natuurlijke wijze laten groeien?’ Veel systemen voor gevelgroen zijn afhankelijk van intensieve zorg en een hoop technische voorzieningen. Bijvoorbeeld een gecomputeriseerd watersysteem, afvoersysteem, kunstmestdoseringssystemen. Ik dacht: ook zonder al die voorzieningen moet dat kunnen. Ik ging dus op zoek naar een manier om zo’n verticale tuin te maken, die op natuurlijke wijze groeit en zich ontwikkelt. 

IMG_9934Heel nuttig in die zoektocht was mijn ervaring met bonsaibomen als hobby. Die staat in een relatief kleine hoeveelheid grond waar hij zich in redt en waarin hij bovendien heel oud kan worden. Een andere inspiratiebron waren planten die in rotswanden groeien, bijvoorbeeld op Mallorca.

Ik kwam uit op een systeem van slechts vier componenten: een muurbeugel, draaggoot, plantenmodule (‘de bak’) en een groeimedium (‘de grond’). Als materiaal ging ik op zoek naar een recyclebaar, optimaal duurzaam kunststof. Met deze componenten is een volledig modulair systeem in elke gewenste grootte mogelijk.

IMG_6785Na diverse prototypes was Greenwave 4.0 het resultaat. Er zijn een aantal proefwanden gemaakt op hele ‘slechte’ plekken, om te kunnen testen onder slechte omstandigheden. Donker en met veel wind bijvoorbeeld. In de winter van 2011 was het op 15 maart nog -17 op een van die testlocaties. Ook het andere uiterste werd getest door midden in de zomer, vier weken de watervoorziening uit te schakelen. Met de kennis uit die testen is het huidige assortiment aan planten voor in de Greenwave-modules samengesteld.

Greenwave naast voordeur (Ronald Loch)Tal van onaantrekkelijke plaatsen heb ik met Greenwave Systems inmiddels levend en groen gemaakt. Nieuwsgierig naar de projecten of technische aspecten? Bekijk de website van Greenwave Systems.