Stadsducten Prinsenbeek – 2006

In 2006 werden de A16 verdubbeld en de HSL aangelegd ter hoogte van Prinsenbeek. Daardoor dreigde de plaats Prinsenbeek geïsoleerd te raken van Breda. De gemeente maakte daarom met Rijkswaterstaat de afspraak om twee viaducten over de verkeerscorridor heen: de Stadsducten. Hiermee kon het nieuwe park Overbos, ontworpen door Juurink & Geluk, zich uitstrekken als een geheel over de snelweg heen.

De twee Stadsducten zijn per stuk ongeveer een hectare groot. De Stadsducten zijn in feite een enorme daktuin, met een grondlaag van een meter dik. In opdracht van de gemeente Breda werd Huib Sneep gevraagd de technische inrichting en irrigatie te ontwerpen. Het drainageysteem voorkomt wateroverlast bij regen en in de winter, het irrigatiesysteem moest verdroging in de zomer voorkomen.

Na de aanleg van de technische inrichting heeft de gemeente zelf de inrichting en beplanting geregeld.

Nu 15 jaar later zijn de Stadsducten zodanig ontwikkeld, dat je als fietser of voetganger een enorme verkeerscorridor passeert. Ze zijn onderdeel van het park Overbos. En inderdaad: je waant je in een prettig park, helemaal buiten.

De regionale krant BN de Stem noemt het park: “het cadeau waar Prinsenbeek nog steeds blij mee is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *