De Engelandreis, najaar 2016

Op donderdagochtend 15 september, vroeg in de ochtend gingen 15 noten (leden van het genootschap van ‘de Zilveren Boom’, red.) onder leiding van Huib op studiereis naar Zuid-Oost Engeland. “Ik ben het nog aan het verwerken”, schrijft een van de deelnemers na terugkomst. “De majestueuze bomen, de natuurkracht van regeneratie, de adembenemende landschappen, de opspringende herten, de wilde nachten, de bloeddorstige honden, de grote pinten etc. Het was niet normaal, nee het was SUPER….”

Een ander reflecteerde: “Na een zeer indrukwekkende reis door een gedeelte van het zuiden van Engeland, ben ik er bewust van geworden dat wij maar kleine nietige mannetjes zijn tegenover de grote bomen die een lang leven afdwingen in de natuur! […] Geweldig om dat te zien, en te luisteren in de stilte waar deze overleveraars staan te genieten van hun weidse uitzicht.”

Image 06-10-16 at 13.57

Lees hier het verslag, en wees voorbereid om na het lezen, onherroepelijk mee te willen op de volgende tocht.

DAG 1, DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2016

067-DSC_0958We starten in Baarn en vertrekken daar om exact 8.00 uur via Raamsdonksveer waar we noot Govert van Nimwegen en Huib zullen oppikken. De reistijd van Raamsdonksveer naar Calais bedraagt ongeveer 3 uur. Voor ieder is er een lekker lunchpakket om de tijd door te komen.

006-DSC_0712Rond 13.25 uur vertrekt de boot naar Dover waar we rond 13.50 uur Engelse tijd aankomen. We rijden met een busje en chauffeur, wel zo prettig. Vanaf dat moment begint het grote genieten!!!

009-DSC_0725Rond 14.15 uur zijn we in Nonington, zo’n 20 km. vanaf Dover. Op het landgoed van de familie Plumtree treffen we de grootste eik van Engeland. Reken maar dat die op de foto gaat!

013-DSC_0734In de middag rijden we door het prachtige graafschap Kent, naar Tandridge. Hier zien we een groep Taxus. En er volgt nog meer, want komen we in Crowhurst Village waar een reuze Taxus bij de kerk staat.

110-DSCF5621

 

We rijden naar ons hotel in Forest Row door het schitterend landschap van East Sussex. Daar borrelen en eten we in een lokale pub.

DAG 2, VRIJDAG 16 SEPTEMBER 2016

 

We starten de dag met een ontbijt om 8.00 uur. Rond 9.00 uur rijden we weg naar Cowdray Park nabij Midhurst, West Sussex. Dit is een enorm landgoed met een serie extreem grote bomen, waaronder prachtige mammoetbomen langs de toegangslaan naar het landhuis. Hier verblijven we rest van de ochtend en nuttigen ook een heerlijke picknick in het terrein.

031-DSC_0793018-DSC_0747079-DSC_1015

 

 

 

 

In de middag rijden we een half uurtje naar het meest bijzondere en mystieke taxusbos van Engeland in Kingley Vale, bij West Stoke. Een droog natuurgebied op de zuidelijke krijthellingen van South Downs, een slingerende heuvelrug langs de zuidkust van Engeland.

073-DSC_0979070-DSC_0967036-DSC_0816

 

 

 

 

Rond 16.30 uur rijden we terug naar ons hotel om weer te borrelen en te eten in de pub.

DAG 3, ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2016

Helaas is dit al weer de laatste dag, dus na het inpakken van de bagage zitten we om 08.00 aan het ontbijt.

081-DSC_1027We rijden in een rit van een half uur naar Frant. Hier bezoeken we een enorm en bijna ontoegankelijk Deerpark. Imposante essen, eiken en beuken vinden we daar en we aanschouwen ademloos de bokkesprongen van de herten. 103-DSC_1094Deerparks werden zo’n 150 jaar geleden aangelegd om als privé jachtgebied en landgoed voor rijke adellijke families en hun vrienden te dienen. Je ziet hier landschapsherstel en de gevolgen voor de oude bomen.

109-DSCF5614Rond 11.00 uur rijden we naar Battle. Hier vond de battle of Hastings plaats tussen Willem de Veroveraar en koning Harold in het jaar 1066. Maar ons gaat het hier om een enorme beuk die we bekijken. We rijden door naar het gehucht Brede waar we honderden jaren oude haagbeuk-hagen zien. Zo dik als deze hagen zijn zie je nergens in Engeland. Een prachtige plek om lekker te picknicken.

075-DSC_0988

Vanaf 14.15 uur rijden we via het prachtige kustplaatsje Rye met een bijzondere getijdehaven terug naar Dover. Om 16.15 uur (Engelse tijd) vertrekt de boot uit Dover richting Calais. Door het tijdsverschil is de vaartijd meer dan twee uur, en aan boord gebruiken we een maaltijd in een van de bootrestaurants.

Daarna rijden via Duinkerken, Brugge en Gent naar Nederland en zijn circa 21.30 uur bij Raamsdonksveer waar Govert en Huib de bus verlaten. Rond 22.30 uur zijn we terug in Baarn. Nico Brantjes dichtte een aantal verzen over de reis, lees zijn gedicht hier. 

→Heb je interesse gekregen om mee te gaan op een volgende bomenreis? Mail naar info@greenwavesystems.nl voor de mogelijkheden. 

057-DSC_0906

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *